viernes, 13 de abril de 2018

Monomite


Joseph Campbell va definir una seqüència d'accions clàssica que es troben a diverses històries. Acostumen a ser històries narratives heroiques on el protagonista passa a través de diferents aventures i el fan transformar-se al llarg de la pel·lícula.
Les fases del monomite es divideixen en 18 etapes:
  1. La crida a l'aventura: L'heroi comença en una situació mundana de normalitat de la que es rep certa informació que actúa com un toc de clarí per baixar eines, agafar l'espasa (literal o figurativament) i dirigir-se al desconegut. La informació pot ser un problema, un repte o una sol·licitud. Actua críticament per desenllaçar el desig, ja sigui per guanyar la ma d'una dama, recuperar un objecte perdut o derrotar a un enemic.
  2. Rebuig de la crida: L'heroi, a l'escoltar la crids a l'aventura, inicialment pot dubtar, ja que suposa deixar la comoditat i les tasques de la seva existència quotidiana. Potser tenen por del que els pugui passar. Poden no veure la trucada com alguna cosa realment important i no volen deixar de banda a la seva família. El rebuig del bé pot ser provocat per algun individu en concret.
  3. Acceptació de la crida: Després d'haver-se negat primer a acceptar la crida, l'heroi finalment accedeix a l'adonar-se de que no hi ha nungú altre que estigui millor qualificat que ell o més disponible per acceptar aquest tipus de responsabilitat. Aquesta acceptació pot venir després de la reflexió i de la persuació de la crida, o l'heroi pot ser convençut per un mentor que li proporciona ajuda sobrenatural.
  4. Ajuda sobrenatural: Se li dóna ajuda a l'heroi, suficient com per fer-lo més savi i més fort, i amb l'esperança de poder enfrontar-se millor als reptes de l'aventura. La ajuda proporcionada pot incloure mapes, informació, armes o algún tipus de talismà especial. Pot ser descobert per l'heroi, però sovint el proporciona un mentor. L'heroi també pot estar acompanyat per un company d'algun tipus o potser per un grup sencer, que proporcionarà ajuda durant tot el seu camí, però no pot fer tot el que l'heroi pot i ha de fer.
  5. El creuament del llindar: Marca la divisió entre el mon familiar i el desconegut
  6. Renaixement: Sovint cal que l'heroi mori per així passar el llindar més fàcilment
  7. Camí de les proves: L'heroi ha de superar una sèrie de proves per confirmar i augmentar la seva consciència sobre el que es necessita que faci.
  8. Matrimoni: Apareix una figura femenina per representar el domini de l'heroi sobre la vida
  9. La dona com a temptació: Aquesta figura femenina desequilibra i descentra a l'heroi per temptacions carnals, pot donar-se el cas de que la dona el rebutgi
  10. Explicació amb el pare: L'heroi es reconcilia amb el pare, es permet comprendre a ell mateix
  11. El apoteosi: L'ego de l'heroi es desintegra, permet que la seva vida sigui sacrificada pel bé dels altres
  12. Benedicció final: A l'heroi se li dóna una recompensa per l'aventura duta a terme
  13. Rebuig del retorn: S'assoleix la il·luminació i dubta en tornar al món real
  14. Vol màgic: L'heroi torna amb l'excusa de que ha de fugir d'algun mal
  15. Rescat des del món real: No només l'heroi ajuda als demés, sino que ell també és ajudat per necessitat
  16. Creuament del llindar: L'heroi torna al món real  l'accepta com a tal
  17. Mestre de dos mons gràcies a la benedicció final
  18. Llibertat per viure
Es pot aplicar a diverses pel·lícules, com per exemple: 
Matrix, Harry Potter, Los Juegos del Hambre, El corredor del laberinto, Narnia, Interestellar, Star Wars...

Monomite

Càrrecs del cinema

  • Directora: És l'encarregada de dirigir la filmació d'una pel·lícula, dóna instruccions als actors, decideix la localització de la càmera, supervisa el decorat i vestuari. En general pren les decisions de tot el que és necessari per grabar la pel·lícula, molts cops delegant un encarregat per àrea coordina a tots els equips. També aporta la seva visió personal i opinions acompanyades de la seva experiència en el món del cinema. Un altre aspecte important és que ha de ser polifacètica, saber una mica de tot, ja que està present en totes les fases de la pel·lícula.
Carla Simón i Pipó
  • Directora de fotografia: És la responsable de la creació artística per la posada en escena d'una producció cinematogràfica. Pren decisions pel que fa a la il·luminació, enquadrament, òptica, composicions i textures... a més de l'estètica final. També és la cap i responsable de l'equip de càmera.
Natasha Braier
  • Directora d'art: És la que s'encarrega de visualitzar la pel·lícula pel que fa a: l'estil de l'ambient (estil de l'espai i d'elements; molts/pocs, l'harmonia, si són històrics o culturals...), la cromatografia (el color que s'expressa a cada personatge i el color propi de cada atmosfera), les textures (forma tàctil dels objectes i atmosferes; rugós, viscós, líquid...) i la qualitat dels objectes (l'estil de cada objecte envers als personatges que l'utilitzen; històric, retro, futurista...) A més, s'encarrega dels departaments de vestuari, escenografia, ambientació o mobiliari, maquillatge i efectes especials tradicionals.
  • Resultat d'imatges de anna lomax art director
    Directora d'art Anna Lomax
  • Productora: És la representant legal d'una obra cinematogràfica i la responsable dels aspectes organitzatius i tècnics de la elaboració d'una pel·lícula, complementant l'activitat creativa de la directora. Està a càrrec de la contractació del personal, del finançament dels treballs i del contacte amb les publicistes i distribuidores per a la difusió de l'obra.
  • Productora executiva: És l'encarregada de supervisar la realització d'un producte d'entreteniment: pot influir en la formació de la història, el guió o contribuir activament al presupost, la seva recaptació i administració acostuma a participar a nom de l'estudi que produeix, i defendre els interessos d'aquest. Pel general, es troba a càrrec, inclús per sobre dels productors i té una visió global, es pot comprendre com una espècie de padrina del projecte. Les seves obligacions varien entre es mitjans on s'operin i de forma notable entre cultures, països i inclús entre empreses del mateix país.
Lena Dunham
  • Assistent de producció. És l'encarregat de seguir el procés diari contra el calendari, organitza la logística, prepara els fulls de trucades, controla el repartiment i el manteniment de l'ordre en la tripulació i té cura de la seva salut i seguretat.
Alfred Hitchcock
  • Guionista. Fa ús del llenguatge escrit descriptiu i atractiu per crear històries a partir de la idea de la directora i així facilitar-la al cinema.
Sofia Coppola
  • Continuista/Script. És el que s'encarrega de supervisar la continuïtat d'un projecte audiovisual en tots els aspectes visuals i argumentals perquè el fil temporal narrat no tingui salts a ulls de l'espectador.
Maria Bardem
  • Key grip. Cap a càrrec de mà d'obra i de l'equip no elèctric per donar suport i modificar la il·luminació.
  • Stuntman/Especialista. És lencarregat de realitzar els trucs perillosos on substitueix a l'actor.
Zoë Bell
  • Muntatgista/Editor. Persones que treballen amb el director per crear la pel·lícula un cop acabada.
  • Foley artist. Recrea els sons ambientals realistes que retrata la pel·lícula, s'encarrega de millorar l'experiència auditiva de l'espectador.
Sue Harding i Pete Burgis
  • Actor. Interpreten paraules per portar el guio a la vida.
Emma Stone
  • Editor de música. Responsable de la música que apareix a les bandes sonores de la pel·lícula, la música realitzada i la comprada.
  • Maquillador. Treballa en els actors, mantenint la continuïtat del look dels artistes, fan avaluacions de risc complet i desenvolupen procediments per controlar riscos.