viernes, 20 de octubre de 2017

Lleis de la Gestalt

La psicologia de la Gestalt, paraula alemanya que traduida equival a 'forma', és una branca de la psicologia que estudia i decodifica el procés perceptiu humà per establir una sèrie de lleis universals. Per aquesta metodologia d'estudiar i formalitzar l'experiència visual, s'ha arribat a afirmar que la Gestalt és una teoria fenomenològica.



Existeixen 8 lleis bàsiques de la Gestalt:



Llei de la proximitat: Els elements que estan pròxims entre sí es tendeixen a agrupar-los per crear una certa uniformitat secuencial.

Llei de la proximitat


Llei de la similitud: Com més característiques comparteixin els elements que relacionem -color, forma, textura, tamany-, major serà la força cohesiva que formem entre ells.


Llei de la similitud


Llei del tancament: Tendencia a tancar les formes per facilitar l'ordre d'una imatge. imaginem els detalls que falten en una figura per completar-los.


Llei del tancament


Llei de la continuitat: Els nostres ulls segueixen fàcilment elements que es disposen al llarg d'una línia continua i els percibim com a una unitat.


Llei de la continuitat


Llei figura i fons: Descriu el fet de que es percep més una figura que el fons en si.


Llei figura i fons

Llei de la pregnancia: Tendencia a agrupar diferents formes i elements per establir una organització lo més clara i senzilla possible.

Llei de la pregnancia


Llei del contrast: La posició relativa dels diferents elements incideix sobre l'atribució de qualitats -com el tamany- d'aquests.



Llei del contrast


Llei del moviment comú: Els elements que es desplacen en la mateixa direcció tendeixen a ser vistos com un grup o conjunt.

Llei del moviment comú

viernes, 13 de octubre de 2017

Plans i angulacions cinematogràfics


Les pel·lícules estan formades d'una sèrie de fotogrames. Aquests es poden classificar de diverses maneres segons els plans i angulacions.


  • Pla general: Abarca un paisatge o gran decorat, els personatges estan ausents o apareix molt petit davant tot el que el rodeja. El que més interesa és el paisatge i l'ambient.
Pla general Space Odyssey

  • Pla conjunt: Caben uns set o vuit personatges emmarcats en el seu espai i ambient social; a més, es poden distingir alguns aspectes i/o expressions. El més important és el paisatge o decorat i la acció que dóna lloc allà.
Pla conjunt Space Odyssey

  • Pla sencer: Hi ha diversos personatges de peu i sencers. El paisatge és més important que els personatges.

  • Pla americà: Talla als personatges pels genolls, els personatges tenen el protagonisme junt amb els seus gestos i moviment o postura. El que interessa és l'impacte de l'entorn en l'acció dels personatges a més de la seva resposta.
Pla americà Space Odyssey

  • Pla mig:  Talla al personatge per la cintura, sense fer desapareixer la prescència corporal, té més protagonisme el rostre. Interessa l'acció dels personatges en repòs.
Pla mig Space Odyssey


  • Primer pla: Es mostra el rostre del personatge, dóna protagonisme a la seva expressió (sentiments, pensaments, emocions íntimes).
Primer pla Space Odyssey

  • Pla detall: Mostra una part del cos o rostre; o un objecte o detall d'aquest mateix. Es destaca la importancia d'un aspecte en concret al desenvolupament d'una acció. Produeix un fort impacte psicològic a l'espectador.
Pla detall space Odyssey



  • Angle mig o natural: La càmera es situa a l'alçada dels ulls del personatge. S'utilitza per donar naturalitat a l'escena.
Angle mig o natural space Odyssey

  • Angle picat: L'acció es capta des d'adalt, per sobre dels personatges o dels objectes. S'utilitza per fer petit o ridiculitzar un personatge. Busca efectes d'inferioritat, angoixa i soledat.
Angle picat Space Odyssey

  • Angle contrapicat: L'acció es capta des d'abaix. la càmera es situa per sota. s'utilitza per produir una sensació de superioritat, grandiositat o poder.
Angle contrapicat Space Odyssey

  • Angle zenital: La càmera es troba en posició de picat extrem, domina l'escenari des d'adalt.
Angle zenital Space odyssey

  • Angle nadir: La càmera es troba en posició de contrapicat extrem, domina l'escenari des d'abaix.
Angle nadir Space Odyssey

  • Angle aberrant: La càmera es troba en enquadrament desequilibrat, s'inclina per transmetre una sensació d'inquietud o creativitat.
Angle aberrant Space Odyssey

  • Angle impossible: Es dóna quan la càmera es situa en una posició inaccessible per ella.
Angle impossible Space Odyssey

martes, 10 de octubre de 2017

Dibuixos

Hem hagut de fer dos projectes relacionats amb els moviments artístics tant antics com actuals.

Per fer el primer de tots vam convertir una fotografia de l'actualitat en una pintura o escultura grega. Aquest ha estat el resultat:


A continuació vam convertir una imatge escollida per nosaltres en un tipus d'art modern també elegit per nosaltres. Jo vaig triar el Pop Art i aquest es el resultat:



viernes, 6 de octubre de 2017

Color



El color és una propietat perceptiva causada per la llum quan interacciona amb l'ull, el cervell i la nostra experiència.
Imatge relacionada
Cercle cromàtic

La saturació és la intensitat cromática o puresa d'un color, és una de les tres coordenades imprescindibles per definir un color. Si el color pertany al cercle cromàtic, es pot dir que està saturat quan presenta una elevada pigmentació; en canvi, si no hi pertany, s'ha de barrejar amb el seu complementari i així obtenir l'escala de saturació o de grisos.
La màxima saturació d'un color és la que correspon a la pròpia longitud d'ona de l'espectre electromagnètic i manca de blanc i negre. Per tant, la pèrdua de saturació es pot produir afegint blanc o barrejant-lo amb el seu complementari, i així es donaria un color neutre.

Resultat d'imatges de saturación fotografia
Fotografia amb diferents nivells de saturació



La temperatura del color fa referencia a la calidesa o fredor de la llum emesa per una font determinada. Cada font lluminosa emet una llum amb temperatura diferent. Aquesta temperatura es mesura amb graus kelvin  i varia des del vermell -llum càlida- fins al blau -llum freda-.

Per tant, si la temperatura és baixa, s'intensifica la calitat del groc i vermell que la llum conté, però si la temperatura es manté elevada, hi haurà un major nombre de radiacions blaves.

Fotografia amb diversos graus de temperatura


El balanç de blancs és un control de la càmara que serveix per equilibrar els nivells dels colors bàsics vermell, verd i blau. Té l'objectiu de corregir la temperatura de color.


Balanç de blancs


El matís és una de les propietats o qualitats fonamentals a la propietat d'un color, definit tècnicament com el grau en el qual un estímul pot ser descrit com similar o diferent dels estímuls vermell, groc i blau. es refereix a la propietat en els aspectes qualitativament diferents de l'experiència de color que tenen relació amb diferències de longituds d'ona o amb barreges. És l'estat pur del color, sense cap barreja de blanc o negre.
Diferents matissos dels colors


La lluminositat d'un objectiu fa referència a la quantitat de llum que pot arribar a entrar a través de la seva lent frontal i que arriben a la pel·lícula exposant-la. Com més s'obri, més llum entrarà. Per tant, els objectius mes lluminosos seran aquells en els quals la seva obertura de daifragma sigui major. 



Fotografia amb diferents graus de lluminositat

La síntesi additiva (RGB) consisteix en la suma de llums, és a dir, de longituds d'ona. Els colors primaris additius són el vermell, verd i blau. La suma de dos d'aquests colors forma un altre de secundari.
El blanc s'obté amb la suma de tots tres colors bàsics saturats al màxim, en canvi; sense els colors primaris només ens quedaria el negre.

La síntesi substractiva (CMYK) consisteix en treure a un feix de llum blanca i obtenir un color complementari. Els colors primaris substractius són el cian, magenta i groc; la suma de tots tres dóna el negre com a resultat. 



RGB i CMYK